RI&E: Essentieel en verplicht voor een Veilige Werkplek

Een veilige en gezonde werkplek vormt de kern van een onderneming met medewerkers. Voor ondernemers kan het echter een uitdaging zijn om alle risico’s te identificeren en aan te pakken. De sleutel tot deze veiligheid is de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), een fundamenteel en verplicht instrument voor effectief arbobeleid binnen je bedrijf.

Wat is de RI&E en waarom is deze zo van belang?

De RI&E is een verplicht uitgebreid onderzoek waarin een werkgever alle arbeidsrisico’s binnen het bedrijf identificeert en evalueert. Dit omvat zowel fysieke gevaren zoals machines of chemicaliën als psychosociale risico’s zoals werkdruk of conflicten.

Een ondernemer heeft veel verantwoordelijkheden, en de veiligheid en gezondheid van medewerkers zijn van het grootste belang. Het niet uitvoeren van een grondige Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) brengt echter aanzienlijke risico’s met zich mee voor zowel de medewerkers als de onderneming zelf.

 • Wettelijke Verplichting
  Allereerst is het belangrijk op te merken dat de RI&E niet alleen een slimme zet is, maar ook een wettelijke verplichting in Nederland. Als een ondernemer geen RI&E heeft of als deze niet actueel is, kan dit resulteren in aanzienlijke boetes. De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) kan onaangekondigde inspecties uitvoeren en boetes opleggen als er tekortkomingen worden geconstateerd.
 • Financiële Kosten
  Naast boetes en mogelijke schadeclaims van medewerkers, brengen ongevallen op de werkplek ook aanzienlijke financiële kosten met zich mee voor medische behandelingen, vervanging van medewerkers en juridische procedures.
 • Verhoogd Risico op Ongelukken
  Nog belangrijker is dat het niet uitvoeren van een RI&E het risico op ongevallen en letsel op de werkplek aanzienlijk vergroot. Zonder een grondig begrip van de risico’s waaraan medewerkers worden blootgesteld, is het moeilijk om effectieve veiligheidsmaatregelen te implementeren. Dit kan leiden tot ongevallen, blessures en in sommige gevallen zelfs dodelijke incidenten.
 • Impact op medewerkers
  De gevolgen voor medewerkers kunnen ernstig zijn. Medewerkers kunnen letsel oplopen, arbeidsongeschikt raken of zelfs overlijden als gevolg van ongevallen op de werkplek die voorkomen hadden kunnen worden met een goede RI&E.
 • Reputatieschade
  Daarnaast kan het negeren van arbeidsveiligheid en gezondheid leiden tot ernstige reputatieschade voor de onderneming. Het publiek en potentiële klanten kijken steeds kritischer naar bedrijven en hun ethische en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een ernstig ongeval dat voorkomen had kunnen worden, kan leiden tot negatieve publiciteit en verlies van vertrouwen.
 • Verzuim en productiviteitsverlies
  Ongelukken op de werkplek leiden vaak tot verzuim en productiviteitsverlies. Medewerkers die gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden als gevolg van onveilige werkomstandigheden, kunnen lange tijd niet werken, wat de bedrijfsvoering ernstig kan beïnvloeden.

Het niet uitvoeren van een RI&E is niet alleen onwettig, maar brengt ook aanzienlijke risico’s en kosten met zich mee. Het is een investering in de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van je bedrijf en medewerkers. Bij Loondesk begrijpen we de complexiteit van deze taak en staan we klaar om ondernemers te ondersteunen in het voldoen aan hun wettelijke verplichtingen en het creëren van een veilige werkomgeving.

Waarom is een Risico Inventarisatie & Evaluatie zo belangrijk voor ondernemers?

Het ultieme doel van de Risico Inventarisatie & Evaluatie is eenvoudig maar essentieel: het voorkomen of minimaliseren van gezondheidsklachten en ongevallen op de werkplek. Dit leidt niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar bevordert ook het welzijn en de productiviteit van je medewerkers.

Maar hier ligt het dilemma: het opstellen van een Risico Inventarisatie & Evaluatie kan voor veel ondernemers een ontmoedigende taak lijken. En dat is waar Loondesk in actie komt.

De ondersteuning van Loondesk bij een RI&E

Met meer dan 60 jaar ervaring in fiscaliteit en administratie rondom medewerkers heeft Loondesk de deskundigheid om een op maat gemaakte RI&E voor je bedrijf te ontwikkelen. We helpen niet alleen bij het identificeren van alle risico’s, maar stellen ook een concreet plan van aanpak op om deze risico’s te beheersen.

Met de ondersteuning van Loondesk kun jij je richten op je bedrijf, terwijl wij ervoor zorgen dat jouw RI&E voldoet aan alle wettelijke vereisten. We maken van je RI&E niet alleen een verplichting, maar een kans om je werkplek veiliger, gezonder en productiever te maken. Want bij Loondesk staan we klaar om ondernemers te ondersteunen in elk facet van HR en personeelszaken, met veiligheid als eerste prioriteit.

Reviews

Dit zeggen onze klanten

Als specialisten in salarisadministratie en contractverwerking zijn wij werkzaam voor grote en kleine ondernemers door heel Nederland. Van MKB tot grote horeca en retailformules ervaren nu de voordelen van de salarisadministratie bij ons. Maar niet alleen ondernemers kiezen voor het uitbesteden van hun salarisadministratie aan Loondesk. Steeds meer administratiekantoren kiezen voor onze online salarisadministratie. Vanwege een simpel goed werkend systeem met vakkundige mensen.

“Loonadministratie deden we er altijd als een dienstverlening ‘bij’. Toen Loondesk in beeld kwam ontdekten we dat er veel zorgen bij ons weggenomen konden worden, waarbij de continuïteit erg gewaarborgd wordt.”

Joyce Kleijngeld Eigenaresse, Administratiekantoor Kleijngeld

“Met alle verschillende systemen zagen we door de bomen het bos niet meer. Overal moesten we steeds gegevens invoeren en aanpassen. Een heel tijdrovend en energievretend klusje. Bij Loondesk konden we alles in één systeem samenbrengen. Een stuk efficiënter en overzichtelijker! Daarnaast zijn zij echt onze rechterhand bij (vooral) het financiële stukje van de personeelsadministratie. Ook bij vragen over contracten en dergelijke weten zij ons altijd te helpen. Een fijne partner om mee samen te werken.”

Gijs Verstappen Eigenaar, Tobrass

Actueel

15 februari 2024
Videopodcast deel 6: personeelshandboek

  Een personeelshandboek is essentieel voor een goed functionerende organisatie. Het is meer dan een set regels, het fungeert als leidraad voor heldere communicatie en […]

Veelgestelde vragen

De gemiddelde kosten voor de loonadministratie variëren van 5 tot 12,50 euro per loonstrook. Die verschillen in prijzen voor salarisadministratie komen door de aanvullende dienstverlening die wordt geleverd. Loondesk biedt net als andere kantoren een vaste prijs per loonstrook. Loondesk hanteert een scherp tarief per loonstrook op basis van staffel. Hoe meer werknemers je in dienst hebt, hoe meer loonstroken, des te lager de kosten voor loonadministratie per werknemer.


Lees meer

In Nederland bestaan specifieke regels over de bewaarplicht van de loonadministratie. Het is dan wel van belang dat je weet hoe lang je die loonadministratie moet bewaren. Iedere ondernemer in Nederland heeft een bewaarplicht van 7 jaar voor de loonadministratie. Ook wel de fiscale bewaarplicht loonadministratie genoemd.


Lees meer

Als je ervoor kiest om jouw loonadministratie uit te besteden, dan kun je dit ook doen bij een zzp’er. Ten opzichte van de zzp salarisadministrateur is een organisatie met meerdere teamleden wellicht aantrekkelijker. Omdat je hierbij alle kennis verzameld hebt. Daarnaast bij het uitvallen van de zzp’er, moet je direct op zoek naar een nieuwe. Bij een organisatie met een team is dit risico voor jou als klant een stuk kleiner. Omdat er hierbij meerdere teamleden zijn waar je op terug kunt vallen. Het grootste verschil tussen een ZZP salarisadministrateur en een bedrijf als Loondesk is wellicht de prijs.


Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews