Veelgestelde vragen

Doen jullie ook de loonadministratie voor een ZZP’er?

De afkorting ZZP staat voor “Zelfstandige zonder personeel”. De uitdrukking wordt ook wel vaak zelfstandig ondernemer of freelance genoemd. Er bestaat geen verschil tussen een freelancer of zzp’er. Een ZZP’er heeft dus geen personeel en er bestaat dus ook geen loonadministratie voor een ZZP’er. Als je geen mensen hebt zoals bij een ZZP krijg je ook niet te maken met loonadministratie.

Wanneer heeft een ZZP dan wel loonadministratie? Wanneer je als zzp’er kiest voor het aannemen van personeel, ga je lonen betalen en contracten maken. Dan moet je wel loonadministratie gaan voeren. Dat betekent ook dat jouw rechtsvorm verandert. Bij het veranderen van de rechtsvorm van jouw bedrijf is het van belang dat je hier altijd een adviseur voor inschakelt met de juiste kennis van zaken. Want daar komt best veel bij kijken.

Wanneer kies je een ZZP salarisadministrateur?

Ben je op zoek naar een ZZP in loonadministratie? Dan zijn er wel zaken waar je rekening mee dient te houden. Als je ervoor kiest om jouw loonadministratie uit te besteden, dan kun je dit ook doen bij een zzp in loonadministratie. Dat is een zelfstandige salarisadministrateur die dat individueel voor jou doet. Toch zijn er ook nadelen aan het uitbesteden aan een ZZP salarisadministrateur. Want het gaat hierbij om een individu. Wat betreft kennis over loonadministratie ben je dus afhankelijk van slechts één iemand.

Ten opzichte van de zzp salarisadministrateur is een organisatie met meerdere teamleden wellicht aantrekkelijker. Omdat je hierbij alle kennis verzameld hebt. Daarnaast bij het uitvallen van een zzp salarisadministrateur, moet je direct op zoek naar een nieuwe. Bij een organisatie met een team is dit risico voor jou als klant een stuk kleiner. Omdat er hierbij meerdere teamleden zijn waar je op terug kunt vallen. Het grootste verschil tussen ZZP loonadministratie door een ZZP salarisadministrateur en een bedrijf als Loondesk is wellicht de prijs.

Al hoeft zelfs dat niet eens altijd het geval te zijn. Loondesk is namelijk specialist, net als een zzp loonadministratie, alleen heb je dan de zekerheid van een team. Altijd bereikbaar en geen zorgen over de continuïteit zoals je die wellicht wel hebt bij een zzp salarisadministrateur.

Wat doet een ZZP salarisadministrateur?

Of je nou kiest voor een ZZP loonadministratie of Loondesk, dit is alleen nodig als je dus personeel hebt. Loonadministratie is een lastig en complex vak waar je een echte specialist voor nodig hebt. Een specialist zoals bij Loondesk of een ZZP salarisadministrateur. De specialisten van Loondesk gaan zich voornamelijk bezig houden met het automatiseren van jouw loonadministratie. Van de loonstroken tot en met de arbeidscontracten. Alles wordt volledig geautomatiseerd en verwerkt in een digitaal portaal waar alle documenten terug te vinden zijn.

De loonadministratie betreft bijvoorbeeld het opmaken van loonstroken voor jouw medewerkers. Het verwerken van contracten die vervolgens digitaal worden ondertekend. Daarnaast heb jij vast ook vragen over jouw medewerkers en de salarisadministratie. Bij vragen kun je dus terecht bij de specialisten van Loondesk. Vragen over wijzigingen in wet- en regelgeving, jouw medewerkers, de loonstroken of contracten. Bij Loondesk zit dit personeelsadvies in de vaste prijs inbegrepen. Bij een ZZP salarisadministrateur niet, hier worden namelijk alle uren los geschreven en ontvang je achteraf de rekening.

ZZP loonadministratie of toch zelf doen?

Het zelf doen van de salarisadministratie lijkt goedkoper, maar als je alle kosten afweegt dan is uitbesteden op lange termijn veel verstandiger. Waar je zelf de loonadministratie uitvoert heb je stiekem best veel kennis van zaken nodig. Want loonadministratie is een vak apart. Met heel veel complexe wet- en regelgeving die vaak door wijzigingen alleen maar moeilijker worden. Niet gek dat er dus ZZP salarisadministrateurs en loonadministratiekantoren bestaan die dit dagelijks doen.
Want wat zijn dan de grote voordelen? Die zitten met name in tijd en de risico’s op fouten. Als je zelf de loonadministratie gaat uitvoeren maak je wellicht kostbare fouten. Fouten die je heel veel geld kunnen kosten. Daarnaast zijn er zaken die vaak vergeten worden als dit als ‘bijzaak’ erbij wordt gedaan. Bijvoorbeeld door een medewerker die administratieve taken krijgt naast zijn vaste werkzaamheden. Iemand die waarschijnlijk niet alle kennis in huis heeft zoals een ZZP salarisadministratie of een administratiekantoor. Waar kennis ontbreekt worden logischerwijs ook fouten gemaakt. De belastingdienst en andere overheidsinstanties kunnen mogelijk boetes opleggen voor deze fouten. Fouten die een kantoor als Loondesk of ZZP in loonadministratie niet snel zal maken. Vaak hebben specialisten ook oog voor details die beter en slimmer kunnen, die jou als ondernemer uiteindelijk geld op kunnen leveren.

Denk jij over het uitbesteden van jouw loonadministratie aan kantoor als Loondesk of een ZZP in loonadministratie? Neem contact met ons op. Tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek leggen we jou graag uit wat voor jou de voordelen zijn.

Reviews

Dit zeggen onze klanten

Als specialisten in salarisadministratie en contractverwerking zijn wij werkzaam voor grote en kleine ondernemers door heel Nederland. Van MKB tot grote horeca en retailformules ervaren nu de voordelen van de salarisadministratie bij ons. Maar niet alleen ondernemers kiezen voor het uitbesteden van hun salarisadministratie aan Loondesk. Steeds meer administratiekantoren kiezen voor onze online salarisadministratie. Vanwege een simpel goed werkend systeem met vakkundige mensen.

“Het open karakter van de adviseurs, hartelijkheid, meedenken, korte lijnen en advies. Daarnaast helpen zij ons bij het financiële stukje van de personeelsadministratie. Ook bij vragen over contracten en dergelijke weten zij ons altijd heel goed te adviseren. Een fijne partner om mee samen te werken.”

Kristina Beljan Projectmanager, Domada B.V.

“Direct na ons eerste gesprek kwam ik erachter dat loonadministratie zo veel meer is dan ik dacht. Termen en begrippen waar ik nog nooit van had gehoord of over nagedacht, waren voor hen dagelijkse koek. Ik wist direct dat ik met échte experts te maken had en alles zonder zorgen over kon dragen. Voordat ik nu iets beslis of uitvoer, check ik het altijd even bij Loondesk. Dan weet ik zeker dat ik een geïnformeerde keuze maak.”

Alexandra Fulea CEO, Your BI
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews