Een professioneel salarishuis

Bij Loondesk begrijpen we dat het opzetten van een goed gestructureerd salarishuis essentieel is voor een effectief beloningsbeleid en een eerlijke salarisstructuur binnen je organisatie. Daarnaast vormt het salarishuis een gestructureerde basis van personeelszaken. Met een ervaring van meer dan 60 jaar in salarisadministratie en contractverwerking en meer dan 20.000 verloningen per jaar, kunnen wij praktijkgerichte en vakbekwame ondersteuning bieden.

Daarom staan wij klaar om je professionele ondersteuning te bieden bij het opzetten van een salarishuis, waarbij we ook het belang benadrukken van een nauwe samenhang tussen het salarishuis en het functiehuis.

Het opzetten van een optimaal salarishuis is van groot belang voor je organisatie. Een goed gestructureerd salarishuis zorgt ervoor dat je medewerkers op een eerlijke en transparante manier worden beloond, gebaseerd op hun functieniveau en verantwoordelijkheden. Dit creëert een gevoel van rechtvaardigheid en erkenning, wat de motivatie en betrokkenheid van je medewerkers ten goede komt.

Voordelen van het opzetten van een salarishuis door Loondesk:

 • Expertise en Ervaring: Loondesk beschikt over gespecialiseerde kennis en ervaring in het opzetten van een salarishuis. We begrijpen de complexiteit van beloningsstructuren en kunnen een salarishuis op maat ontwikkelen dat past bij de specifieke behoeften van jouw organisatie.
 • Objectiviteit en Onafhankelijkheid: Als externe partij kunnen we objectief en onpartijdig naar je salarisstructuur kijken. We elimineren mogelijke vertekeningen en zorgen voor een eerlijke en evenwichtige salarisstructuur die recht doet aan de inspanningen en prestaties van je medewerkers.
 • Tijdsbesparing: Het opzetten van een salarishuis kan een complex en tijdrovend proces zijn. Door dit uit te besteden aan Loondesk, kun je kostbare tijd besparen en je concentreren op je kernactiviteiten en strategische prioriteiten.
 • Compliance met Wet- en Regelgeving: Het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van beloning is essentieel. Loondesk zorgt ervoor dat je salarishuis voldoet aan de wettelijke vereisten en rekening houdt met de geldende CAO’s en arbeidsvoorwaarden.

Risico’s van het zelf doen:

 • Gebrek aan Expertise: Het ontbreken van gespecialiseerde kennis en ervaring in het opzetten van een salarishuis kan leiden tot fouten, inconsistenties en mogelijke juridische risico’s.
 • Onvoldoende Objectiviteit: Intern opgestelde salarisstructuren kunnen beïnvloed worden door persoonlijke voorkeuren en belangen, wat kan leiden tot een gebrek aan objectiviteit en een oneerlijke salarisstructuur.
 • Tijdsintensief Proces: Het zelf opzetten van een salarishuis kan veel tijd en energie vergen, vooral als je niet over de benodigde middelen en expertise beschikt. Dit kan ten koste gaan van andere belangrijke taken binnen je organisatie.

Risico’s van het niet gebruiken van een salarishuis:

Een goed ingericht salarishuis vormt de ruggengraat van een gezonde en gestructureerde personeelsadministratie. Het biedt niet alleen duidelijkheid en transparantie aan je medewerkers, maar het is ook van essentieel belang voor het succes en de groei van je onderneming. Maar wat gebeurt er als je ervoor kiest om geen salarishuis op te stellen? Hier zijn enkele risico’s die je kunt tegenkomen:

 • Ongelijke Beloningen:
  Zonder een salarishuis kunnen er inconsistenties ontstaan in de beloning van je medewerkers. Dit kan leiden tot ontevredenheid, demotivatie en zelfs juridische geschillen. Een gebrek aan duidelijke richtlijnen kan leiden tot het gevoel van oneerlijke behandeling.
 • Onzekerheid en Wantrouwen: Een ontbrekend salarishuis kan leiden tot een gebrek aan transparantie over de beloningsstructuur. Dit kan leiden tot onzekerheid en wantrouwen onder medewerkers, waardoor de moraal en betrokkenheid worden aangetast.
 • Moeilijkheden bij Werving en Behoud: Het niet hebben van een gestructureerd salarishuis kan problematisch zijn bij het aantrekken en behouden van talent. Topkandidaten kunnen terughoudend zijn om voor een organisatie te werken waar de beloningsstructuur niet helder is.
 • Gebrek aan Motivatie en Prestatie: Een salarishuis stimuleert medewerkers om te streven naar betere prestaties en groei binnen de organisatie. Zonder dit kader kan de motivatie om te excelleren afnemen, wat kan leiden tot verminderde productiviteit.
 • Interne Conflicten: Het ontbreken van duidelijke richtlijnen voor salarissen kan spanningen en conflicten binnen het team veroorzaken. Medewerkers kunnen gaan vergelijken en zich afvragen waarom anderen meer verdienen voor vergelijkbaar werk.
 • Compliance- en Wetsovertredingen: Een salarishuis biedt ook de mogelijkheid om te voldoen aan wettelijke eisen met betrekking tot eerlijke beloning en non-discriminatie. Het ontbreken van een gestructureerd salarishuis kan leiden tot het onbedoeld schenden van arbeidswetten.
 • Beperkte Groei en Innovatie: Zonder duidelijke beloningsrichtlijnen kan het moeilijk zijn om medewerkers aan te moedigen om bij te dragen aan bedrijfsgroei en innovatie. Het salarishuis fungeert als een motivator voor medewerkers om zich te blijven ontwikkelen.

Kortom, het niet opstellen van een salarishuis brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor de stabiliteit, harmonie en groei van je onderneming. Een goed ingericht salarishuis is niet alleen een waarborg voor eerlijke beloning, maar het zorgt ook voor tevreden en gemotiveerde medewerkers die jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kunnen tillen.

De verschillen tussen een functiehuis en een salarishuis

Hoewel een salarishuis en een functiehuis met elkaar verbonden zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide concepten. Een functiehuis richt zich op de structurering van functies binnen een organisatie, waarbij de verschillende functieniveaus en verantwoordelijkheden worden vastgesteld. Het functiehuis creëert een duidelijke hiërarchie en zorgt voor transparantie en consistentie in de functiestructuur.

Een salarishuis richt zich op het structureren van de salarisniveaus en beloningscategorieën binnen een organisatie. Het salarishuis zorgt ervoor dat er een heldere en rechtvaardige salarisstructuur is, waarin de salarissen en beloningen zijn gekoppeld aan de functieniveaus en verantwoordelijkheden zoals vastgesteld in het functiehuis. Een goed gestructureerd salarishuis zorgt voor een eerlijke beloning en motivatie van medewerkers, en helpt om talent aan te trekken en te behouden.

Loondesk is jouw betrouwbare partner bij het opzetten van een optimaal salarishuis en functiehuis. Met onze expertise, ervaring en objectiviteit zorgen we ervoor dat je salarisstructuur nauwkeurig wordt gedefinieerd en afgestemd op je organisatiedoelen.

We helpen je bij het opzetten van een transparante en rechtvaardige salarisstructuur die je organisatie ondersteunt en helpt om talent aan te trekken en te behouden. Benieuwd? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kop koffie.

Reviews

Dit zeggen onze klanten

Als specialisten in salarisadministratie en contractverwerking zijn wij werkzaam voor grote en kleine ondernemers door heel Nederland. Van MKB tot grote horeca en retailformules ervaren nu de voordelen van de salarisadministratie bij ons. Maar niet alleen ondernemers kiezen voor het uitbesteden van hun salarisadministratie aan Loondesk. Steeds meer administratiekantoren kiezen voor onze online salarisadministratie. Vanwege een simpel goed werkend systeem met vakkundige mensen.

“Loonadministratie deden we er altijd als een dienstverlening ‘bij’. Toen Loondesk in beeld kwam ontdekten we dat er veel zorgen bij ons weggenomen konden worden, waarbij de continuïteit erg gewaarborgd wordt.”

Joyce Kleijngeld Eigenaresse, Administratiekantoor Kleijngeld

“Het open karakter van de adviseurs, hartelijkheid, meedenken, korte lijnen en advies. Daarnaast helpen zij ons bij het financiële stukje van de personeelsadministratie. Ook bij vragen over contracten en dergelijke weten zij ons altijd heel goed te adviseren. Een fijne partner om mee samen te werken.”

Kristina Beljan Projectmanager, Domada B.V.

Actueel

15 februari 2024
Videopodcast deel 6: personeelshandboek

  Een personeelshandboek is essentieel voor een goed functionerende organisatie. Het is meer dan een set regels, het fungeert als leidraad voor heldere communicatie en […]

Veelgestelde vragen

De gemiddelde kosten voor de loonadministratie variëren van 5 tot 12,50 euro per loonstrook. Die verschillen in prijzen voor salarisadministratie komen door de aanvullende dienstverlening die wordt geleverd. Loondesk biedt net als andere kantoren een vaste prijs per loonstrook. Loondesk hanteert een scherp tarief per loonstrook op basis van staffel. Hoe meer werknemers je in dienst hebt, hoe meer loonstroken, des te lager de kosten voor loonadministratie per werknemer.


Lees meer

In Nederland bestaan specifieke regels over de bewaarplicht van de loonadministratie. Het is dan wel van belang dat je weet hoe lang je die loonadministratie moet bewaren. Iedere ondernemer in Nederland heeft een bewaarplicht van 7 jaar voor de loonadministratie. Ook wel de fiscale bewaarplicht loonadministratie genoemd.


Lees meer

Als je ervoor kiest om jouw loonadministratie uit te besteden, dan kun je dit ook doen bij een zzp’er. Ten opzichte van de zzp salarisadministrateur is een organisatie met meerdere teamleden wellicht aantrekkelijker. Omdat je hierbij alle kennis verzameld hebt. Daarnaast bij het uitvallen van de zzp’er, moet je direct op zoek naar een nieuwe. Bij een organisatie met een team is dit risico voor jou als klant een stuk kleiner. Omdat er hierbij meerdere teamleden zijn waar je op terug kunt vallen. Het grootste verschil tussen een ZZP salarisadministrateur en een bedrijf als Loondesk is wellicht de prijs.


Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews