Preventiemedewerker – Loondesk

Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben. Als het bedrijf maximaal 25 medewerkers in dienst heeft, mag de werkgever zelf deze functie vervullen. Samen met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners werkt de preventiemedewerker aan gezond en veilig werken binnen het bedrijf. De preventiemedewerker vervult hierbij een brugfunctie tussen werkgever en medewerkers.

Bij Loondesk begrijpen we het belang van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor jouw onderneming. Daarom bieden we ondersteuning bij het inwerken en begeleiden van preventiemedewerkers binnen ondernemingen. De preventiemedewerkers zijn afkomstig uit jouw organisatie, en wij helpen jou om hun rol effectief te vervullen in het kader van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E).

Wat zijn de taken van een preventiemedewerker?

De taken en verantwoordelijkheden van de preventiemedewerker zijn afhankelijk van onder andere de grootte, structuur en omstandigheden van het bedrijf. Wel zijn er een aantal wettelijke taken vastgelegd waar de preventiemedewerker voor verantwoordelijk wordt gesteld.

  • Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E): De preventiemedewerker is betrokken bij het in kaart brengen van risico’s binnen het bedrijf. Dit houdt in dat ze actief meewerken aan het identificeren van mogelijke gevaren en gezondheidsrisico’s voor medewerkers. Loondesk ondersteunt ook in het uitvoeren van de RI&E.
  • Plan van aanpak: Op basis van de RI&E stelt de preventiemedewerker een plan van aanpak op. Hierin worden maatregelen beschreven om de geïdentificeerde risico’s te beheersen en te verminderen.
  • Samenwerking met arbodeskundigen: De preventiemedewerker werkt samen met arbodeskundigen om specialistisch advies te verkrijgen over specifieke risico’s en maatregelen. Dit helpt bij het ontwikkelen van effectieve oplossingen.
  • Overleg met ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging: De preventiemedewerker heeft een adviserende rol en werkt samen met de OR of personeelsvertegenwoordiging om arbeidsomstandighedenbeleid te ontwikkelen en te evalueren.
  • Samenwerking met bedrijfsarts: In het basiscontract met de arbodienst moet de bedrijfsarts tijd reserveren voor overleg met de preventiemedewerker. Dit zorgt voor afstemming over gezondheid en veiligheid op de werkplek.
  • Uitvoeren van Arbo-maatregelen: De preventiemedewerker draagt actief bij aan het implementeren van arbo-maatregelen, zoals het verstrekken van duidelijke werkinstructies, het bevorderen van het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het bieden van ondersteuning bij specifieke arbeidsrisico’s.

De Preventiemedewerker en de RI&E

De preventiemedewerker in jouw bedrijf speelt een cruciale rol bij het waarborgen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Bij Loondesk bieden we ondersteuning om ervoor te zorgen dat deze medewerker goed ingewerkt en begeleid wordt, vooral met betrekking tot de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E).

Samenwerken met Loondesk

Onze expertise stelt jouw preventiemedewerker in staat om samen te werken met arbodeskundigen en de ondernemingsraad (OR) / personeelsvertegenwoordiging. Gezamenlijk stellen ze effectieve maatregelen op om een uitstekend arbeidsomstandighedenbeleid te creëren.

Andere diensten

Reviews

Dit zeggen onze klanten

Als specialisten in salarisadministratie en contractverwerking zijn wij werkzaam voor grote en kleine ondernemers door heel Nederland. Van MKB tot grote horeca en retailformules ervaren nu de voordelen van de salarisadministratie bij ons. Maar niet alleen ondernemers kiezen voor het uitbesteden van hun salarisadministratie aan Loondesk. Steeds meer administratiekantoren kiezen voor onze online salarisadministratie. Vanwege een simpel goed werkend systeem met vakkundige mensen.

“Volledig onwetend zijn we ooit begonnen met een budget-pakket voor de loonadministratie. Toen ontdekten we dat er overal haken en ogen aan zaten. Bij Loondesk kregen we transparantie en vakkundige mensen die ons op weg hielpen. Bij Loondesk krijg je voor een scherp tarief een écht totaalpakket waar alles in samen komt. En bij vragen weten ze altijd met een oplossing te komen.”

Carla Suijkerbuijk Horeca ondernemer & Eigenaresse, The Shoege

“Het open karakter van de adviseurs, hartelijkheid, meedenken, korte lijnen en advies. Daarnaast helpen zij ons bij het financiële stukje van de personeelsadministratie. Ook bij vragen over contracten en dergelijke weten zij ons altijd heel goed te adviseren. Een fijne partner om mee samen te werken.”

Kristina Beljan Projectmanager, Domada B.V.

Actueel

15 februari 2024
Videopodcast deel 6: personeelshandboek

  Een personeelshandboek is essentieel voor een goed functionerende organisatie. Het is meer dan een set regels, het fungeert als leidraad voor heldere communicatie en […]

Veelgestelde vragen

Een preventiemedewerker is een essentiële schakel in het waarborgen van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden binnen een organisatie. Deze medewerker speelt een proactieve rol bij het voorkomen van arbeidsrisico’s en het bevorderen van het welzijn van collega’s.


Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews