Preventiemedewerker – Loondesk

Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben. Als het bedrijf maximaal 25 medewerkers in dienst heeft, mag de werkgever zelf deze functie vervullen. Samen met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners werkt de preventiemedewerker aan gezond en veilig werken binnen het bedrijf. De preventiemedewerker vervult hierbij een brugfunctie tussen werkgever en medewerkers.

Bij Loondesk begrijpen we het belang van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor jouw onderneming. Daarom bieden we ondersteuning bij het inwerken en begeleiden van preventiemedewerkers binnen ondernemingen. De preventiemedewerkers zijn afkomstig uit jouw organisatie, en wij helpen jou om hun rol effectief te vervullen in het kader van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E).

Wat zijn de taken van een preventiemedewerker?

De taken en verantwoordelijkheden van de preventiemedewerker zijn afhankelijk van onder andere de grootte, structuur en omstandigheden van het bedrijf. Wel zijn er een aantal wettelijke taken vastgelegd waar de preventiemedewerker voor verantwoordelijk wordt gesteld.

  • Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E): De preventiemedewerker is betrokken bij het in kaart brengen van risico’s binnen het bedrijf. Dit houdt in dat ze actief meewerken aan het identificeren van mogelijke gevaren en gezondheidsrisico’s voor medewerkers. Loondesk ondersteunt ook in het uitvoeren van de RI&E.
  • Plan van aanpak: Op basis van de RI&E stelt de preventiemedewerker een plan van aanpak op. Hierin worden maatregelen beschreven om de geïdentificeerde risico’s te beheersen en te verminderen.
  • Samenwerking met arbodeskundigen: De preventiemedewerker werkt samen met arbodeskundigen om specialistisch advies te verkrijgen over specifieke risico’s en maatregelen. Dit helpt bij het ontwikkelen van effectieve oplossingen.
  • Overleg met ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging: De preventiemedewerker heeft een adviserende rol en werkt samen met de OR of personeelsvertegenwoordiging om arbeidsomstandighedenbeleid te ontwikkelen en te evalueren.
  • Samenwerking met bedrijfsarts: In het basiscontract met de arbodienst moet de bedrijfsarts tijd reserveren voor overleg met de preventiemedewerker. Dit zorgt voor afstemming over gezondheid en veiligheid op de werkplek.
  • Uitvoeren van Arbo-maatregelen: De preventiemedewerker draagt actief bij aan het implementeren van arbo-maatregelen, zoals het verstrekken van duidelijke werkinstructies, het bevorderen van het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het bieden van ondersteuning bij specifieke arbeidsrisico’s.

De Preventiemedewerker en de RI&E

De preventiemedewerker in jouw bedrijf speelt een cruciale rol bij het waarborgen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Bij Loondesk bieden we ondersteuning om ervoor te zorgen dat deze medewerker goed ingewerkt en begeleid wordt, vooral met betrekking tot de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E).

Samenwerken met Loondesk

Onze expertise stelt jouw preventiemedewerker in staat om samen te werken met arbodeskundigen en de ondernemingsraad (OR) / personeelsvertegenwoordiging. Gezamenlijk stellen ze effectieve maatregelen op om een uitstekend arbeidsomstandighedenbeleid te creëren.

Andere diensten

Reviews

Dit zeggen onze klanten

Als specialisten in salarisadministratie en contractverwerking zijn wij werkzaam voor grote en kleine ondernemers door heel Nederland. Van MKB tot grote horeca en retailformules ervaren nu de voordelen van de salarisadministratie bij ons. Maar niet alleen ondernemers kiezen voor het uitbesteden van hun salarisadministratie aan Loondesk. Steeds meer administratiekantoren kiezen voor onze online salarisadministratie. Vanwege een simpel goed werkend systeem met vakkundige mensen.

“Met alle verschillende systemen zagen we door de bomen het bos niet meer. Overal moesten we steeds gegevens invoeren en aanpassen. Een heel tijdrovend en energievretend klusje. Bij Loondesk konden we alles in één systeem samenbrengen. Een stuk efficiënter en overzichtelijker! Daarnaast zijn zij echt onze rechterhand bij (vooral) het financiële stukje van de personeelsadministratie. Ook bij vragen over contracten en dergelijke weten zij ons altijd te helpen. Een fijne partner om mee samen te werken.”

Gijs Verstappen Eigenaar, Tobrass

“Ons contactpersoon is super aardig en behulpzaam. Het portaal van Loondesk is overzichtelijk en alles rondom de medewerkers en administratie is makkelijk te vinden. Daarnaast is er tegenwoordig een extra beveiliging om erin te komen, heel fijn!”

Filiz Onal-Guzel Human Resources, Afbouw Renovatie Groep Best

Actueel

12 oktober 2023
Zo Schrijf je een Goede Vacaturetekst

Het vinden van de juiste mensen voor je bedrijf begint met een uitnodigende en informatieve vacaturetekst. Bij Loondesk begrijpen we het belang van heldere communicatie, […]

12 oktober 2023
10 Slimme secundaire arbeidsvoorwaarden die medewerkers waarderen

Een succesvol bedrijf bouwt niet alleen op de kracht van zijn producten of diensten, maar ook op de tevredenheid en het welzijn van zijn medewerkers. […]

Veelgestelde vragen

Een preventiemedewerker is een essentiële schakel in het waarborgen van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden binnen een organisatie. Deze medewerker speelt een proactieve rol bij het voorkomen van arbeidsrisico’s en het bevorderen van het welzijn van collega’s.


Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews