Veelgestelde vragen

Wat is een preventief ziekteverzuimbeleid?

Een preventief ziekteverzuimbeleid is een strategie die is ontworpen om ziekteverzuim binnen een organisatie te minimaliseren door proactief in te spelen op potentiële oorzaken van afwezigheid. In plaats van alleen te reageren wanneer medewerkers ziek worden, richt een preventief ziekteverzuimbeleid zich op het voorkomen van gezondheidsproblemen en het creëren van een gezonde werkomgeving.

Waarom is een preventief verzuimbeleid belangrijk?

 • Kostenbeheersing:
  Voorkomen is beter dan genezen, ook in zakelijk opzicht. Een preventief verzuimbeleid kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de kosten die gepaard gaan met langdurig ziekteverzuim.
 • Productiviteitsverhoging:
  Een gezonde werkomgeving stimuleert de productiviteit. Door preventieve maatregelen te nemen, blijven medewerkers gemotiveerd, betrokken en productief.
 • Medewerkerstevredenheid:
  Medewerkers voelen zich gewaardeerd en ondersteund wanneer een organisatie actief stappen onderneemt om hun welzijn te waarborgen. Dit draagt bij aan een positieve werksfeer en hogere tevredenheid.
 • Reputatie van het bedrijf:
  Een bedrijf dat bekendstaat om zijn inzet voor het welzijn van medewerkers, trekt niet alleen talent aan, maar behoudt ook een positieve reputatie in de markt.

Preventief verzuim voorkomen?

Dit zijn de belangrijkste tips om preventief verzuim te voorkomen in jouw organisatie:

 • Gezondheidsbevordering:
  Stimuleer gezond gedrag door bijvoorbeeld gezonde snacks aan te bieden, fitnessprogramma’s te ondersteunen of zelfs massages op de werkplek te organiseren. Een belangrijk onderdeel van een preventief ziekteverzuimbeleid.
 • Ergonomie op de werkplek:
  Zorg ervoor dat de werkplek ergonomisch is ontworpen om fysieke belasting te verminderen en het risico op werkgerelateerde aandoeningen te minimaliseren. Zo vallen speciale bureaustoelen of tafels ook onder een preventief verzuimbeleid.
 • Flexibele werkregelingen:
  Bied flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden aan om een gezonde balans tussen werk en privé te bevorderen.
 • Preventieve gezondheidscontroles:
  Moedig regelmatige gezondheidscontroles aan om potentiële problemen in een vroeg stadium op te sporen. Zo voorkom je preventief verzuim.

Hoe ondersteunt Loondesk bij preventief ziekteverzuimbeleid?

Loondesk begrijpt het belang van een gezond bedrijfsklimaat en biedt uitgebreide ondersteuning bij het opzetten van een effectief preventief ziekteverzuimbeleid:

 • Advies op maat: Onze experts bieden persoonlijk advies om een preventief verzuimbeleid te ontwikkelen dat aansluit bij de specifieke behoeften van jouw organisatie.
 • Geautomatiseerd verzuimregistratiesysteem: Loondesk biedt geavanceerde tools voor het bijhouden en analyseren van verzuim, waardoor je snel trends kunt identificeren en proactieve maatregelen kunt nemen.
 • Training en educatie: Wij bieden begeleiding voor leidinggevenden en medewerkers om bewustzijn te vergroten en hen te onderwijzen over gezondheid en welzijn op de werkplek.

Een preventief ziekteverzuimbeleid is geen luxe maar een noodzaak voor moderne organisaties. Het bevordert niet alleen de gezondheid en het welzijn van medewerkers, maar draagt ook bij aan de algehele vitaliteit en succes van een bedrijf. Loondesk staat klaar om je te begeleiden bij het implementeren van een preventief ziekteverzuimbeleid dat past bij jouw bedrijfscultuur en doelen. Neem contact met ons op voor advies op maat.

Reviews

Dit zeggen onze klanten

Als specialisten in salarisadministratie en contractverwerking zijn wij werkzaam voor grote en kleine ondernemers door heel Nederland. Van MKB tot grote horeca en retailformules ervaren nu de voordelen van de salarisadministratie bij ons. Maar niet alleen ondernemers kiezen voor het uitbesteden van hun salarisadministratie aan Loondesk. Steeds meer administratiekantoren kiezen voor onze online salarisadministratie. Vanwege een simpel goed werkend systeem met vakkundige mensen.

“Het open karakter van de adviseurs, hartelijkheid, meedenken, korte lijnen en advies. Daarnaast helpen zij ons bij het financiële stukje van de personeelsadministratie. Ook bij vragen over contracten en dergelijke weten zij ons altijd heel goed te adviseren. Een fijne partner om mee samen te werken.”

Kristina Beljan Projectmanager, Domada B.V.

“Volledig onwetend zijn we ooit begonnen met een budget-pakket voor de loonadministratie. Toen ontdekten we dat er overal haken en ogen aan zaten. Bij Loondesk kregen we transparantie en vakkundige mensen die ons op weg hielpen. Bij Loondesk krijg je voor een scherp tarief een écht totaalpakket waar alles in samen komt. En bij vragen weten ze altijd met een oplossing te komen.”

Carla Suijkerbuijk Horeca ondernemer & Eigenaresse, The Shoege
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews