Veelgestelde vragen

Kan ik zelf een loonstrook maken?

Loonstroken. De één bestudeert ze uitvoerig, een ander kijkt er amper naar. Toch zijn ze handig. En nodig, voor bijvoorbeeld de Belastingdienst. Een loonstrook zorgt voor overzicht en duidelijkheid. Maar hoe pak je het aan als werkgever? Ga je zelf een loonstrook maken of laat je het doen? En wat moet er eigenlijk op staan?

Een loonstrook of salarisspecificatie vertelt niet alleen hoeveel salaris iemand ontvangt, maar ook hoe het is opgebouwd. Medewerkers zien welke premies ze afdragen en welke vergoedingen of toeslagen ze krijgen. Ook zien ze hoeveel uren ze hebben gewerkt en over welke periode.

De meeste werkgevers geven maandelijks een loonstrook. Dit hoeft trouwens niet. Het is alleen verplicht bij de eerste keer dat je het loon uitbetaald en als er iets verandert aan het loon of in de loonheffingen. Ook moet je aan het eind van het jaar een jaaropgave geven.

Wat staat er op een loonstrook?

Elke loonstrook is weer anders. Misschien werken jullie in ploegendiensten en is er een onregelmatigheidstoeslag. Of zijn bonussen gebruikelijk in jullie branche. Dit vermeld je allemaal op de individuele loonstroken.

Wel zijn er bepaalde gegevens die er altijd op staan:

  • De naam van je bedrijf.
  • De naam van je medewerker.
  • Het bruto- en nettoloon.
  • De opbouw van het loon, daar vermeld je ook bonussen, betaalde overuren en toeslagen etc.
  • Inhoudingen op het loon, bijvoorbeeld de pensioenpremie, loonbelasting of een loonbeslag.
  • Het aantal gewerkte uren.
  • De periode waarover het loon wordt betaald.
  • De opbouw van het vakantiegeld.
  • Het wettelijk minimumloon, ook al krijgt de medewerker meer.

Zelf een loonstrook maken of uitbesteden?

Als je alle gegevens hebt, kun je zelf een loonstrook maken. Het is dan vooral een kwestie van alles op een rij zetten. Het is alleen de vraag of je dit moet willen. De loonstrook zelf is het werk niet, het zit ‘m vooral in alle administratie bijhouden en verwerken. Zelf een loonstrook maken wordt zo alsnog ingewikkeld en tijdrovend.

Loondesk doet het daarom graag voor je. Wij houden jouw loonadministratie bij. Wat natuurlijk niet alleen uit het maken van loonstroken bestaat. Wij verwerken álle administratieve handelingen rondom jouw personeel.

Duidelijke en digitale loonstrook

Je medewerkers krijgen hun loonstrook iedere maand digitaal. En bij Loondesk houden we niet van standaard loonstroken. Van die zwart-witte documenten met vooral cijfers. Amper uitleg wat het inhoudt. Termen als cumulatief en loon SV. Geen wonder dat sommige medewerkers amper naar hun loonstroken kijken. Daar word je niet altijd veel wijzer van.

Onze loonstroken worden mooi vormgegeven. Ze zijn duidelijk, helder en goed leesbaar. Bovenin vind je een handige samenvatting. Daar staat wat de medewerker krijgt uitbetaald, wat het brutoloon is, wat de loonkosten voor de werkgever zijn en hoeveel uren de medewerker die maand gewerkt heeft. Scheelt een hoop zoekwerk.

Ga je zelf een loonstrook maken en wil je tips? We adviseren je graag. Geef je het liever helemaal uit handen? Bel of mail dan ook vooral.

Reviews

Dit zeggen onze klanten

Als specialisten in salarisadministratie en contractverwerking zijn wij werkzaam voor grote en kleine ondernemers door heel Nederland. Van MKB tot grote horeca en retailformules ervaren nu de voordelen van de salarisadministratie bij ons. Maar niet alleen ondernemers kiezen voor het uitbesteden van hun salarisadministratie aan Loondesk. Steeds meer administratiekantoren kiezen voor onze online salarisadministratie. Vanwege een simpel goed werkend systeem met vakkundige mensen.

“Ons contactpersoon is super aardig en behulpzaam. Het portaal van Loondesk is overzichtelijk en alles rondom de medewerkers en administratie is makkelijk te vinden. Daarnaast is er tegenwoordig een extra beveiliging om erin te komen, heel fijn!”

Filiz Onal-Guzel Human Resources, Afbouw Renovatie Groep Best

“Het open karakter van de adviseurs, hartelijkheid, meedenken, korte lijnen en advies. Daarnaast helpen zij ons bij het financiële stukje van de personeelsadministratie. Ook bij vragen over contracten en dergelijke weten zij ons altijd heel goed te adviseren. Een fijne partner om mee samen te werken.”

Kristina Beljan Projectmanager, Domada B.V.
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews