Veelgestelde vragen

Is reiskostenvergoeding verplicht?

Of je medewerkers nu lopend, fietsend, met de auto of het openbaar vervoer naar het werk komen. Ze zullen hoe dan ook een reis moeten afleggen. Om ze tegemoet te komen in de kosten hiervoor, kun je een reiskostenvergoeding geven.

Is een reiskostenvergoeding verplicht? Dat ligt aan de afspraken die je hebt. Staat er iets over reiskosten in jullie cao, arbeidsovereenkomst of de bedrijfsregels? Dan moet je inderdaad een reiskostenvergoeding betalen. Mocht daar niks over vastliggen, ben je als werkgever niet verplicht dit te doen.

Vast bedrag of per kilometer

Voor je medewerkers is het natuurlijk wel fijn als er iets geregeld is. Dat kan met een vast bedrag per maand of een vergoeding per afgelegde kilometer. Je kunt ook voor een combinatie kiezen. Komt je medewerker met de bus en/of trein? Dan kan een ov-kaart handig zijn.

Hoeveel reiskostenvergoeding een medewerker krijgt, hangt af van de afstand en jullie afspraken hierover. Je mag zelf de hoogte van de vergoeding bepalen. Wel kun je maar een bepaald bedrag belastingvrij vergoeden. Betaal je meer? Dan wordt de rest gezien als loon.

Zakelijke kilometers

De reisvergoeding is bedoeld om de kosten voor woon-werkverkeer te dekken. Is je medewerker ook veel onderweg voor het werk? Bijvoorbeeld naar klanten toe of om cursussen of opleidingen te volgen? Dan zijn daar weer andere opties voor. Bijvoorbeeld:

  • Een lease- of poolauto van de zaak.
  • De kosten voor het ov vergoeden.
  • Een vergoeding voor het maken van zakelijke kilometers.

Wil je weten wat voor jullie gunstig is? Of informatie over de maximale onbelaste vergoeding die nu geldt? De experts van Loondesk helpen je graag.

Reviews

Dit zeggen onze klanten

Als specialisten in salarisadministratie en contractverwerking zijn wij werkzaam voor grote en kleine ondernemers door heel Nederland. Van MKB tot grote horeca en retailformules ervaren nu de voordelen van de salarisadministratie bij ons. Maar niet alleen ondernemers kiezen voor het uitbesteden van hun salarisadministratie aan Loondesk. Steeds meer administratiekantoren kiezen voor onze online salarisadministratie. Vanwege een simpel goed werkend systeem met vakkundige mensen.

“Ons contactpersoon is super aardig en behulpzaam. Het portaal van Loondesk is overzichtelijk en alles rondom de medewerkers en administratie is makkelijk te vinden. Daarnaast is er tegenwoordig een extra beveiliging om erin te komen, heel fijn!”

Filiz Onal-Guzel Human Resources, Afbouw Renovatie Groep Best

“Direct na ons eerste gesprek kwam ik erachter dat loonadministratie zo veel meer is dan ik dacht. Termen en begrippen waar ik nog nooit van had gehoord of over nagedacht, waren voor hen dagelijkse koek. Ik wist direct dat ik met échte experts te maken had en alles zonder zorgen over kon dragen. Voordat ik nu iets beslis of uitvoer, check ik het altijd even bij Loondesk. Dan weet ik zeker dat ik een geïnformeerde keuze maak.”

Alexandra Fulea CEO, Your BI
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 7 reviews