Is reiskostenvergoeding verplicht?
Of je medewerkers nu lopend, fietsend, met de auto of het openbaar vervoer naar het werk komen. Ze zullen hoe dan ook een reis moeten afleggen. Om ze tegemoet te komen in de kosten hiervoor, kun je een reiskostenvergoeding geven.
Is een reiskostenvergoeding verplicht? Dat ligt aan de afspraken die je hebt. Staat er iets over reiskosten in jullie cao, arbeidsovereenkomst of de bedrijfsregels? Dan moet je inderdaad een reiskostenvergoeding betalen. Mocht daar niks over vastliggen, ben je als werkgever niet verplicht dit te doen.
Vast bedrag of per kilometer
Voor je medewerkers is het natuurlijk wel fijn als er iets geregeld is. Dat kan met een vast bedrag per maand of een vergoeding per afgelegde kilometer. Je kunt ook voor een combinatie kiezen. Komt je medewerker met de bus en/of trein? Dan kan een ov-kaart handig zijn.
Hoeveel reiskostenvergoeding een medewerker krijgt, hangt af van de afstand en jullie afspraken hierover. Je mag zelf de hoogte van de vergoeding bepalen. Wel kun je maar een bepaald bedrag belastingvrij vergoeden. Betaal je meer? Dan wordt de rest gezien als loon.
Zakelijke kilometers
De reisvergoeding is bedoeld om de kosten voor woon-werkverkeer te dekken. Is je medewerker ook veel onderweg voor het werk? Bijvoorbeeld naar klanten toe of om cursussen of opleidingen te volgen? Dan zijn daar weer andere opties voor. Bijvoorbeeld:
- Een lease- of poolauto van de zaak.
- De kosten voor het ov vergoeden.
- Een vergoeding voor het maken van zakelijke kilometers.
Wil je weten wat voor jullie gunstig is? Of informatie over de maximale onbelaste vergoeding die nu geldt? De experts van Loondesk helpen je graag.